Gyakran felmerülő kérdések + válaszok a Barackmagról

Miért mondják, hogy a barackmag daganatellenes hatású? 

Az egész az 1950-es évek elején kezdődött: A San Franciscóban élő biokémikus, ifj. Ernst Theodore Krebs (aki hivatalosan is elnevezte B17-nek a barackmagban megtalálható, egyébként amigdalin néven is ismert vegyületet) úgy vélte, hogy a daganatos megbetegedések megelőzhetőek lennének B17-vitaminnal. Ernst T. Krebs daganatellenes hatásokat feltételezett a B17 vitamin kapcsán, mondván működése során a B17 specifikusan csak a rákos sejtek környékét mérgezi, ezáltal a betegség továbbterjedését gátolhatja… Olvasson tovább a témában >>>

Melyek a fő jellemzői a B17-vitaminnak?

A B17 vagy amigdalin vízben oldódó vegyület. Valójában a szó szorosabb értelmében véve nem is vitamin, hiszen nem alapvető az egészség működése szempontjából, mint mondjuk a C-vitamin. Az amigdalin Ernst T. Krebs nevezte el önkényesen vitaminnak.
4 részből áll, 2 rész cukor, és 1-1 benzaldehid és cianid részre bomlik.
Annak ellenére, hogy a benzaldehid és a cianid önmagában mérgező hatású vegyület lenne, mivel a barackmagokban kötésben találhatóak, elvesztik mérgező hatásukat, hasonlóan mint az történik a nátrium-klorid (konyhasó) esetében az önmagában szintén toxikus hatású klórral.
Bővebben a B17-vitaminról >>>

Mennyi B17-vitamint tartalmaz egy szem barackmag?

Egy magbélben megközelítőleg 3-5 mg B17 koncentrációval jellemezhető.

Miért fogyasszunk sárgabarack magot?

A sárgabarack mag nagyszerű kiegészítője az emberi táplálkozásnak. Számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, melyet az interneten meg lehet keresni. Hagyja, hogy sárgabarackmag magával ragadja és ismerje meg az előnyeit, melyek segítséget nyújthatnak Önnek is! A részletekért kattintson tovább >>>

Amit érdemes tudnia a Mannavita sárgabarack magbél termékének összetételéről…

A Mannavita sárgabarackmag magbél a Prunus Armeniaca keserű magbele. Tápanyag-összetétele – melyet a tégely oldalán táblázatba gyűjtve megtalál – kapcsán szükséges megjegyeznünk, hogy az a termés függvényében változhat.

Nem tartalmaz hozzáadott cukrot és glutént sem. Vegetáriánusok és vegánok is fogyaszthatják.

Hogyan adagoljam?

Nem üres gyomorra fogyasszon naponta több alkalommal 3-4 szemet óránként. Lehetőleg mindig jól rágja össze a magokat.

Ernst T. Krebs, a B17-vitamin felfedezője szerint az egészség megőrzéséhez a napi B17-vitamin szükséglet 250 – 300 mg-ban határozható meg. Ez a mennyisége kb. 30-40 szem barackmag fogyasztásával biztosítható.

Mekkora körülbelül egy barackmag?

Kb. akkor, mint egy normál méretű mandula.

Milyen az íze/illata?

Amikor frissen veszik ki a sárgabarackból akkor az illata a dióéra emlékeztet. Ha később veszik ki, akkor föld illatú.

Hogyan tudnom egyéb módon felhasználni a barackmagokat otthon?

A sárgabarack magjai ételek és italok ízesítésére használhatóak, csak úgy, mint mondjuk süteményekhez, díszítésként.

A sárgabarack magjaiból a mai Pakisztán északi részén élő hunzáknak hagyományosan bőrápolásra, hidratálásra használt olajat préseltek – Ne csodálkozzunk tehát, ha bőrápoló kozmetikumok összetevőjeként látjuk feltüntetve a magokat!

A megrendelt barackmagokat hol tárolhatom a lakásban?

A megrendelt terméket tároljuk száraz, hűvös és fénytől védett helyen, 25°C alatti hőmérsékleten. A felbontást követő 3 hónapon belül fogyasszuk el!
Minőségét megőrzi a tégely oldalán jelzett időpontig (hónap, év)!

Van-e valamiféle ellenjavallata a barackmagok fogyasztásának?

Terhesség és gyógyszeres kezelés alatt nem ajánlott a barackmagok fogyasztása, ezért ilyen esetben  mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával!

Milyen mellékhatásokkal számolhatok?

Amennyiben a barackmag fogyasztását szakember nem javasolja a számunkra, akkor tartsuk is magunkat a javaslathoz! Ellenkező esetben jellemző tünetként fejfájás, hányinger – hányás, ingadozó vérnyomás, vagy az éberség csökkenése jellemző.

Mennyi az a biztonságos mennyiség, amit elfogyaszthatok? 

 A sárgabarack magbél keserű és édes változatban egyaránt kapható a hazai piacokon. gyik
Lényeges különbség, hogy a keserű termék B17 tartalma háromszorosa az édesének:

  • Egy szem édes barackmag kb. 1-5 mg-ot tartalmaz belőle,
  • ugyanennyi keserű magbél viszont 15-20 mg körüli mennyiséget.

A legtöbb ember általában testtömegét tekintve, 9 kg/1 magot fogyaszt, ami még biztonságos mennyiség.

Milyen formában fogyaszthatok még sárgabarackmagot?

Vannak, akik szívesebben alkalmazzák a mag por formáját olyan okokból, mint a kényelem és az íz. Darált formában használhatjuk müzlikben, salátákban, szószokban esetleg turmixokban. Őrölt formában össze lehet keverni más fűszerekkel, mint például fahéjjal, oregánóval vagy petrezselyemmel.  Néhányan por formában arc és testápoló krémekben is alkalmazzák, melytől egészségesebb és frissebb lesz a bőr.